Wanneer kan acupunctuur helpen bij kanker?

Acupunctuur kan kanker niet genezen. Het is een aanvulling op de standaardbehandeling. Het kan soms bijwerkingen en klachten tijdens en na de behandeling verminderen. Soms verdwijnen ze er zelfs door. 

Misselijkheid en braken door chemotherapie

Je kunt acupunctuur proberen als je de medicijnen tegen misselijkheid en braken niet goed verdraagt. Acupunctuur kan ook helpen als de medicijnen tegen misselijkheid onvoldoende helpen of als je ze niet wilt gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van medicijnen tegen misselijkheid en acupunctuur.

Andere klachten tijdens of na de behandeling van kanker

Bij deze klachten kan acupunctuur soms ook helpen:

  • opvliegers en heftig zweten door hormoontherapie (ook bij mannen)
  • droge mond
  • pijn
  • vermoeidheid
  • slaapproblemen
  • somberheid en gespannenheid 

Goed om te weten: Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar acupunctuur bij dit soort klachten. De resultaten zijn wisselend. Soms is er bewijs dat het klachten kan verlichten, maar soms ook niet. 

Bekijk de video’s over acupunctuur bij opvliegers. Let op: de tekst over acupunctuur gaat door onder de video’s. 

Acupunctuur bij opvliegers: het verhaal van Jur

https://www.youtube-nocookie.com/embed/cxfEhCTu-Rk?autoplay=0&start=0&enablejsapi=1&rel=0

Jur heeft prostaatkanker en krijgt daarvoor anti-hormonale therapie. Hij had veel last van opvliegers, vooral ’s nachts. Door acupunctuur namen de opvliegers af. (Bron: Nederlandse Vereniging voor  Acupunctuur). 

Acupunctuur bij opvliegers: het verhaal van Elles

https://www.youtube-nocookie.com/embed/KC9XDgb6K3c?autoplay=0&start=1&enablejsapi=1&rel=0

Elles heeft borstkanker gehad. Ze had veel last van opvliegers door anti-hormonale therapie. Door acupunctuur namen haar opvliegers af en kon ze beter slapen. (Bron: Nederlandse Vereniging voor  Acupunctuur). 

Welke invloed heeft acupunctuur op lichaam en geest?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur invloed heeft op de aanmaak van bepaalde stoffen in de hersenen, zoals endorfine en serotonine. Endorfine is een pijnstillende stof en serotonine zorgt ervoor dat je je rustiger en fijner voelt. Ook heeft acupunctuur invloed op het zenuwstelsel. 

Het is nog niet duidelijk hoe acupunctuur de aanmaak van stoffen en het zenuwstelsel beïnvloedt. Daar wordt verder onderzoek naar gedaan.

Is acupunctuur veilig bij kanker?

Acupunctuur is over het algemeen veilig. Een voorwaarde is wel dat een goed opgeleide acupuncturist de behandeling uitvoert. Kies altijd een acupuncturist die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging (zie hieronder). 

De acupuncturist gebruikt steriele wegwerpnaalden. Daardoor is het risico op infectie heel erg klein. 

Acupunctuur heeft risico’s als je:

  • een tekort aan witte bloedcellen of bloedplaatjes hebt, of hartruis (symptoom of endocarditis). Acupunctuur vergroot dan de kans op infecties en bloedingen.
  • een pacemaker draagt. Elektro-acupunctuur is dan niet veilig.

Ben je zwanger of heb je last van lymfoedeem? Laat het dan altijd weten aan de acupuncturist. 

Elektro-acupunctuur

Om het effect van de naaldjes te versterken kan de acupuncturist er een licht elektrisch stroompje op zetten. Dat heet elektro-acupunctuur. Het geeft een licht kloppend of een diep trillend gevoel.

Acupressuur

Soms is een behandeling met naalden niet mogelijk. Of is iemand bang voor naalden. Dan kan de behandelaar acupressuur toepassen. De acupuncturist stimuleert dan de acupunctuurpunten door ze licht te masseren. Bij misselijkheid en braken kun je zelf acupressuur toepassen.

Vergoedt de zorgverzekeraar acupunctuur?

Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur voor een deel uit de aanvullende verzekering. De kosten voor een behandeling vallen niet onder het eigen risico. Vraag je zorgverzekeraar of je recht hebt op een vergoeding.

Bronnen: