Acupunctuur

Acupunctuur staat voor duurzame geneeskunde.

Acupunctuur is een geneeswijze die al duizenden  jaren bestaat en steeds verder verfijnd is.

Genezende effecten die worden bereikt  herstellen het natuurlijk evenwicht zodat het  lichaam langer in balans is  en beter beschermd is tegen slechte invloeden van buitenaf.

Acupunctuur krijgt als geneeswijze steeds meer voet aan de grond en in vele landen  is het een goede aanvulling op het bestaande behandelpakket.

Acupunctuur  is  een onderdeel van TCM ( traditional chinese medicine) . De TCM houdt in de diagnostisering en behandeling goed rekening met de  lichamelijke en tegelijk met de geestelijke klachten die de patient ervaart.  Dit in tegenstelling tot de westerse geneeskunde die lichaam en geest als gescheiden entiteiten behandelt.

Er zijn ongeveer 50 aandoeningen waarbij de wereldgezondheidsorganisatie aangeeft dat acupunctuur een waardevolle behandeling kan bieden.

Tal van aandoeningen genezen zoals :

Migraine, en andere vormen van hoofdpijn

De behandeling van hoofdpijn, en met name van migraine, met acupunctuur is goed onderzocht in klinische trials. Door acupunctuur toe te passen komen de hoofdpijnaanvallen minder vaak voor, zijn ze minder heftig en duren ze korter. Regelmatig verdwijnen de hoofdpijnaanvallen helemaal. De behandelingen zijn eerst een paar keer in de week en daarna worden de tussenpozen steeds groter.

Rugklachten

Bij rugklachten wordt de pijn vaak onderhouden doordat er telkens andere spieren in de lage rug verkrampt raken. Door slecht slapen voel je de pijn nog meer. Acupunctuur behandelt zowel de pijn als de verkrampte spieren. Dit gebeurt door middel van neuro-stimulatie en de methode van Gunn, tegenwoordig ook “dry needling” genoemd.

Burnout

Als je langdurig overbelast bent geweest en in een negatieve spiraal terecht komt van hard werken, spanning, slecht slapen en niet meer tot rust komen is er vaak sprake van burnout. Met acupunctuur doorbreek je deze vicieuze cirkel. Wij gebruiken een punt dat de energie versterkt en diepe rust geeft, de werking hiervan is aangetoond via functionele MRI. Binnen een half uur is die invloed zowel lichamelijk als geestelijk voelbaar.

Vermoeidheid

Vermoeidheid wordt behandeld door acupunctuur te combineren met Chinese kruidentherapie en leef- en eetadviezen.

Hooikoorts en allergiën

Voor hooikoorts zijn meestal niet meer dan 6 behandelingen nodig om de klachten te laten verdwijnen. Andere allergieën worden behandeld door acupunctuur te combineren met het gebruik van Chinese kruiden over een langere periode.

Neurologische aandoeningen

Aanhoudende uitstralende pijn na een hernia van de lage rug. Aangezichtspijn en pijn bij gordelroos zijn aandoeningen waarbij acupunctuur helpt. Neuropathie en zelfs verlammingen worden met acupunctuur behandeld. Bij MS kunnen we vooral de klachten verlichten.

Blaasklachten

Het effect van elektrostimulatie van 1 punt op het onderbeen is wetenschappelijk aangetoond. Bij blaasproblemen is het een erkende urologische behandeling geworden. transcutaneous electrical tibial nerve stimulation (TTNS))

Overgangsklachten

De menopauze kan gepaard gaan met opvliegers, hartkloppingen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, nachtzweten en hoofdpijn. De Chinese geneeskunde biedt met acupunctuur en Chinese kruiden verlichting.

Slaapstoornissen

De traditionele Chinese geneeskunde verhoogt de energie en de werking van het zenuwstelsel, waardoor je meer tot rust komt en je vervolgens weer beter slaapt.Dit is heel wat prettiger dan het slikken van de gewoonlijke suf-makende medicatie.

Zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt sterk verminderd door acupunctuur. In het begin is het vaak nodig om meerdere keren per week behandeld te worden. Naarmate de zwangerschap vordert, kunnen de tussenpozen langer worden. Ook bij andere pijn waarvoor je liever geen medicatie gebruikt, biedt acupunctuur een oplossing.

Chronische ziekten

Chronische klachten, zoals rheumatische klachten, luchtwegproblemen en maag- en darmklachten worden behandeld met een langere acupunctuurbehandeling.

Bijwerkingen van chemokuren

Misselijkheid en malaise (vermoeidheid, je ziek en griepachtig voelen) kunnen goed worden behandeld met acupunctuur. Het stimuleren van de acupunctuurpunten op de pols geeft positieve resultaten. In oncologische centra wordt hiervan gebruik gemaakt. De polspunten, en enkele andere, worden net vóór en enkele dagen ná een kuur met elektrostimulans behandeld.

Kinderen

Kinderen kunnen vaak goed geholpen worden met acupunctuur. Doordat zij zeer actieve meridianen hebben, zijn er vaak maar een paar drukpunt-behandelingen  nodig voor een optimaal effect van de behandeling.