Voeding volgens de 5 elementen

Voeding bij het element Water

  1. Home
  2. Patienten
  3. Voeding volgens de Vijf Elementen
  4. Voeding bij het element Water

Granen: haver, rijst

Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Peulvruchten: alle boonsoorten

Vlees/vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, inktvis, kabeljauw, kaviaar, karper, krab, langoest, mossel, oester, schol, tonijn, zalm, zeekreeft, 

alle gerookte vissoorten

Kruiden/specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout

Drinken: mineraalwater

Voeding bij het element Hout

  1. Home
  2. Patienten
  3. Voeding volgens de Vijf Elementen
  4. Voeding bij het element Hout

Granen: gort, spelt, tarwe

Fruit: aalbes, aardbeien, ananas, appel(zuur), blauwe bosbes, braambes, citroen, kiwi, kruisbes, morel, rabarber, sinaasappel, vossebes    

Groenten: augurk in het zuur, spruiten, tomaat, veldzuring, zuurkool

Vlees/vis: kip, eend

Kruiden/specerijen: azijn, peterselie

Zuivel: kaas (jong), kefir, kwark, room (zure), yoghurt, Zweedse melk

Drinken: brooddrank, champagne, hibiscusthee, kersensap, malvethee, melissethee, rozenbottelthee, vruchtensap, wit bier, witte wijn 

Voeding bij het element Vuur

  1. Home
  2. Patienten
  3. Voeding volgens de Vijf Elementen
  4. Voeding bij het element Vuur

Granen: boekweit, rogge

Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes

Groenten: andijvie, artisjok, rode kool, veldsla, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardebloem, pastinaak, radacchio, rode biet

Vlees/vis: geit, lam, schaap, alle gegrilde vleessoorten

Kruiden/specerijen: bijvoet, cacao, jeneverbes, kurkuma, oregano, papaver,  rozemarijn, salie, tijm 

Drinken: bier, bisschopwijn, bittere likeuren, cognac,  graankoffie, duizendbladthee, kamillethee, koffie, rode wijn, groene thee, guinessbier, paardebloemthee, pils, vermouth, vrouwenmantelthee, zwarte thee

Voeding bij het element Aarde

  1. Home
  2. Patienten
  3. Voeding volgens de Vijf Elementen
  4. Voeding bij het element Aarde

Granen: amarant, gierst, zoete rijst, sago, maïs, brood (met gist), gerst

Fruit: abrikoos, appel (zoet), banaan, dadel, druif, honingmeloen, kaki, kers, krent, mango, papaja, peer, perzik, pruim, rozijn, vijg, watermeloen

Groenten: aardappel, asperge, aubergine, avocado, augurken (niet in zuur), boerenkool, bloemkool, broccoli, champignons, Chinesekool, courgette, erwt, mangelwortel, paprika, pompoen, raap, schorseneer, savooiekool, selderij, sojabonen, spinazie, spruitjes, stamboon, stokboon, venkel, wittekool, wortel

Noten/zaden:  aardnoten, amandel, cashewnoot, hazelnoten, kastanje, kokos,pijnboompitten, pistache, sesam, walnoot, zonnebloempit,

Vlees/vis: kalf, rund

Kruiden/specerijen: amasake, dragon, kaneel, karwij, pijlwortelmeel, saffraan,vanille, venkelzaadjes     

Oliën: Plantaardige oliën

Zuivel: boter, ei, kaas, koeienmelk, kokosmelk, room

Sojaproducten: sojamelk, tempeh, tofu

Zoetmiddelen: amasake, esdoornsiroop, honing, maïssiroop, marsepein, moutsiroop, rietsuiker, rijstsiroop, stevia, 

Drinken: appelsap, druivensap, groentesap, honingwijn, likeur, likeurwijn, maïshaarthee, moutbier, venkelthee, zoethoutthee,  

Voeding bij het element Metaal

  1. Home
  2. Patienten
  3. Voeding volgens de Vijf Elementen
  4. Voeding bij het element Metaal

Granen: haver, rijst

Groenten: koolraap, look, mierikswortel, radijs, rammenas, sjalot, ui (bij lang koken wordt het zoet/aarde)

Vlees/vis: fazant, gans, haas, hert, kalkoen, kwartel, patrijs, ree, wild zwijn

Kruiden/specerijen: basilicum, bieslook, cayennepeper, chili, dille, geelwortel, gember, kardemom, kerrie, knoflook, komijn, koriander, kruidnagel, laurier, lavas, majoraan, mosterd, nootmuskaat, peper, steranijs, tabasco, (tuin-)kers

Zuivel: gefermenteerde kaas, harde kaas, schimmelkaas

Drinken: jenever, pepermuntthee, rijstewijn, whisky, wodka, yogithee,